2011. június 2., csütörtök

X-Men

Egy nem közönséges film


Mindent megbocsátok! Megbocsátom, hogy Wolverine magyar neve Farkas lett (az eredeti Rozsomák helyett), hogy Storm (az eredeti Vihar helyett) Ciklonra lett keresztelve és hogy a hazai premier szeptemberről átcsúszott november elejére. A film ugyanis mindenért kárpótolt. Még a szinkron is. Nem tudok elfogultság nélkül az X-Men-ről írni. Az a 36 képregény, amely Magyarországon megjelent, épp csak megkapirgálta az X-jelenség majd' négy évtizedes történetének felszinét, azonban ez mégis bőven elég volt ahhoz, hogy én is csatlakozzak a világ sok ezernyi mutánsrajongójához.

Az X-Men több, mint egy átlagos képregény. Nemcsak arról szól, hogy néhány jelmezes csodabogár időről időre fenékbebillent egy-egy rosszfiút, de mindeközben egy mutánsgyűlölő világgal is meg kell küzdeniük az elfogadtatásért, és választaniuk kell a kivülállóság és az asszimiláció között. Ez az alapgondolat az X-Men sikerének titka, és ezt Bryan Singer rendezőnek (Közönséges bűnözők) sikerült tökéletes hozzáértéssel a filmbe is átültetnie. Az X-ek első szélesvásznú kalandja emiatt igazán csak a "beavatottak" (értsd: rajongók) számára érthető, míg egy hétköznapi mozilátogatónak nem több egy átlagos akciófilmnél.



Az X-Men egy remekül elkészitett, logikai bukfencektől mentes, igen látványos film, ám az a kis hibája mégis megvan, hogy túlságosan a folytatás(ok)ra épít, és ezért önálló alkotásként nem állja meg annyira a helyét, mint például Tim Burton 1989-es Batman-je. De ez persze nem baj. A képregény is pontosan ilyen, márpedig az X-Men - A kívülállók egy megelevenedett képregény. Köbli Norbert azt írta novemberben: "… Küklopsz és Ciklon teljességgel elhibázott személyiség…", illetve, hogy a többi szereplő is csak asszisztál Farkas és Vadóc mellett.
Noha ezzel így nem értek egyet, azt mégis elismerem, hogy sok karakter tényleg nem a legmeghatározóbb a filmben, ámde erre is van megfelelő magyarázat: az X-Men ugyanis szakított azzal a hagyománnyal, amihez például a Superman vagy a Batman még oly hűen idomult: azaz a film nem a képregényBŐL készült, hanem a képregényHEZ, ezért szükséges némi "előképzettség" a megértéséhez. Ez talán zavaró a laikusok számára, de ismét csak azt tudom mondani, hogy ezt a filmet elsősorban a rajongóknak szánták, így igazán csak ők tudják értékelni. És értékelik is. Értékeljük.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése