2011. június 2., csütörtök

Jay és Néma Bob visszavág

Nincs kegyelem, avagy Jay és Csendes Bob lenyomja Hollywoodot


Igen, csak azért is Csendes Bob és nem Néma! Hiszen aki néma, az nem beszél. Kevin Smith-nek viszont igenis van mondanivalója, és színészein keresztül elénk is tárja fura világnézetét. A Shop-stop, a Képtelen képregény és a Dogma különc író-rendezője visszatért, hogy megszokott alkotótársaival és stílusával ismét borsot törjön a kukacoskodók orra alá, miközben maga az élet elé tart görbe tükröt, melyben tipikus emberek valódi kalandjait követhetjük figyelemmel, megfűszerezve a jellegzetesen "kevinszmisszes" humorral, mely a köbön csapja a képünkbe a Pite és a Farelly-tesók testnedvektől lucskos poénjait azok verbális megfelelőjeként.

A főszereplőknek nem kell komoly bemutatás, hiszen régi ismerősök a baseball-sapkás mester korábbi merényleteiből: az állandóan hadaró Jay (Jason Mewes), aki az anyatejjel szopta magába a trágár beszédet, és Csendes Bob (Kevin Smith), a nagydarab, szakállas szemlélő, aki csak akkor beszél, ha nagyon muszáj.
A story szerint a két haver megtudja, hogy a hollywoodi boszorkánykonyhában film készül - róluk. Pontosabban az őróluk mintázott képregényhősökről, Bunkóman-ről és Gyökér-ről. A gond csak az, hogy őket erről a kutya se kérdezte meg, és ezért persze egy kanyi büdös fillért sem kapnak a jogdíjakból, ráadásul a kis köcsög netezők sincsenek elragadtatva a dologtól, ezért ott fikázzák a filmet, ahol csak bírják. Ezzel telik be a pohár; Jay és Bob elindulnak az Álomgyárba, hogy személyesen tegyenek arról, hogy az említett alkotás soha ne készülhessen el. Mindeközben pedig hajmeresztő, néha már az abszurdba átmenő kalandokba keverednek bele.



A film igazi road-movie-ként indul. Mialatt a két főbarom megteszi a New Jersey és Hollywood közötti párezer mérföldet, egy pillanatra sem engedi lankadni a néző figyelmét. Ha másért nem, hát Jay megállás nélküli disznólkodásai miatt, mely a testi örömök újabb és újabb szinonímáival ismerteti meg a nagyérdeműt. De ez egyáltalán nem zavaró. Csakúgy, mint Tarantino-nál, a tengernyi obszcén beszéd itt is felemelkedett a humor szintjére. Mialatt megszakítás nélkül ömlenek a csípősebbnél csípősebb beszólások, ill. megjegyzések mindenről és mindenkiről, legkedvesebb filmjeink kacagtató paródiáira is ráismerhetünk, kezdve a Baljós árnyak-tól egészen a Sikoly-ig. Jay és Bob nem kímélnek sem Istent, sem embert, mindenki megkapja a magáét, irgalomnak helye nincs; Kevin Smith a legerősebb láncszem!

A Jay és Néma Bob visszavág tökéletesen illeszkedik K.S. eddigi filmjeinek sorába, igazi sztárparádé, csípős humorú, lendületes vígjáték. Éljenek a csajok, kezeket a paplan fölé! És csak óvatosan az autóstoppal!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése