2012. augusztus 16., csütörtök

A Star Trek óriásai

A Star Treket nézve számtalan idegen faj képviselőivel találkozhatunk, melyek a legtöbb esetben szinte teljesen humanoidoknak tűnnek, eltekintve néhány homlokredőt vagy más csontkinövést itt-ott a fejükön, nyakukon. Akadnak azonban olyan földönkívüliek is, akik nem csupán ilyen-olyan kinövéseik tekintetében különböznek az emberektől, hanem extrém testméreteik is különlegessé teszik őket, sokszor akár több fejjel tornyosulva kedvenc flottatisztünk fölé. A Star Trek négy évtizede alatt nem egy óriásnövésű szereplő tűnt fel az egyes sorozatokban vagy filmekben, és bár általában csak egy-egy epizódban voltak láthatóak, megjelenésük mégis maradandónak bizonyult.


 

Ted Cassidy az egyik TOS-epizódban Rukot, az androidot alakította, nem kevés izzasztó percet okozva Kirk kapitánynak.
Cassidy 1932-ben született, magassága pedig meghaladta a 205 centimétert. Fiatal korában a pittsburghi kosárlabdacsapat játékosa volt, majd diplomázás után egy rádiónál helyezkedett el, ahol kamatoztathatta rendkívül mély orgánumát. Filmes karrierje 1960-ban kezdődött, első jelentős filmszerepére pedig 1964-ig kellett várnia: az Addams Family című filmsorozatban a galád család Frankenstein-szerű óriási komornyikját, Lurchöt alakította. Lurch-nek az eredeti elképzelések szerint nem lett volna szövege, de Cassidy kitalálta a jellegzetesen mély és elnyújtott hangú „You rang?” (Csengetett?) kérdést, ami annyira megtetszett a sorozat alkotóinak, hogy végül ez vált Lurch egyik védjegyévé. Érdekesség, hogy Addamsék házikedvencét, Izét, a szaladgáló emberi kezet is Cassidy „játszotta”.
Ezt követően főleg szinkronizált, de feltűnt tévésorozatokban és mozifilmekben is (Butch Cassidy és a Sundance Kölyök, Lost in space, Jeannie a háziszellem, Mackenna aranya stb). 1979-ben egy nyitott szívműtét közben fellépő komplikációk következtében hunyt el.


 

Carel Struyckent szinte minden filmbarát ismeri, ha nem is névről, de arcról mindenképpen, hiszen a hórihorgas alak számos filmben és sorozatban volt látható. Ami a Star Treket illeti, Struycken Lwaxana Troi szűkszavú (mindössze egyetlen mondata volt a karakterének), de az italokat igencsak kedvelő szolgálóját, Mr. Homnt alakította a TNG-ben.
Carel Struycken 1948-ban született Hollandiában, magassága mintegy 217 centiméter (akromegáliában, vagyis gigantizmusban szenved, amelyet az agyalapi mirigy kóros működése okoz; műtéttel megelőzhető a további növekedés). Hazájában elvégzett egy filmes iskolát, ezután Los Angelesbe ment. Színészként való felfedezése mesébe illő: egy los angelesi utcán sétált éppen, amikor egy nő kiszállt az autójából és utána kiáltott: “Maga kell a filmünkbe!”. Struycken színészi karrierje mindazonáltal kicsit később indult be: az egyik Star Wars tévéfilmben (Harc az Endor bolygón) az alaposan elmaszkírozott főgonoszt játszotta (ezzel ő az egyetlen színész, aki Star Wars és Star Trek filmekben is szerepelt). Ezután már elindult a szekér és egymást érték a szerepek; legemlékezetesebb alakítása az 1990-es Addams Family mozifilmben volt (majd pár évvel később a folytatásban), amelyben átvette az óriási komornyik, Lurch szerepét legendás elődjétől, Ted Cassidy-től.
Struycken feltűnt a Twin Peaksben, a Men In Blackben, a Babylon 5-ben és a Star Trek Voyager egyik részében is.

 

Kevin Peter Hall neve ismerős lehet azok számára, akik kedvelik a Predator-filmeket, hiszen az első és második epizódban is ő bújt a Földre látogató idegen vadász bőrébe.
Hall 1955-ben született Pittsburghben. Szülei és testvérei is magas termetűek voltak, de Kevin még náluk is hosszabbra nyúlt, mintegy 215 centiméteresre. Sok magas társához hasonlóan ő is kosárlabdázott; a főiskolát követően Venezuelában is játszott egy helyi csapatnál. Filmes pályafutása 1979-ben kezdődött egy horrorfilmmel, ami – és sudár alakja – némiképp be is skatulyázta, mert pályafutása során a leggyakrabban szörnyfigurákat formált meg. Ennek némiképp ellentmond második legismertebb alakítása, Harry, a nagylábú, a Harry és a Hendersonok című családi kalandfilmben, és bár itt sem Hall színészi képességei, sokkal inkább animatronikus jelmeze vitte a prímet, a szélesebb közönség is megismerhette a fiatalember nevét.
1986-ban szerződött le a Ragadozó szerepére (amelyet Jean-Claude Van Damme-tól vett át, akinek neve végül ki sem került a film stáblistájára), majd pár évvel később a folytatásban is magára öltötte a csáprágós idegen kosztümjét. A Star Trekben egyetlen rész erejéig szerepelt, mégpedig a TNG-ben, ahol egy Leyor nevű földönkívülit játszott (A féregjárat). A nagy sikerű Harry és a Hendersonok-filmből tévésorozat is készült, amiben Hall ismét csak a kedves nagylábú bőrébe bújt, sajnos azonban mindössze egyetlen szezonban szerepelt, mert egy vérátömlesztés során HIV-vel fertőzött vért kapott, és alig 35 évesen, 1991-ben meghalt.

 

Big Show, alias Paul Wight, profi pankrátor, aki az Enterprise egyik epizódjában egy hatalmas termetű orioni rabszolga-kereskedőt alakított (emlékezetes jelenet, ahogy felemeli a hozzá képest aprócska termetű, több fejjel alacsonyabb T’Polt – Jolene Blalockot).
Wight 1972-ben született Dél-Karolinában, magassága 213 centiméter (szintén akromegáliás, de sikeresen megműtötték), legnagyobb versenysúlya mintegy 220 kiló volt, míg átlagos súlya 120-150 kiló között mozog. 1995 óta pankrátor, azóta szerepelt együtt a legendás Hulk Hogannel, Randy Savage-dzsel, Ric Flairrel, Undertakerrel és Chris Jerichoval is. Pályafutása során számos díjat nyert el; ő az első, aki a három legjelentősebb pankrátorszervezet nehézsúlyú bajnoki címét is elnyerte. Megpróbálkozott a professzionális ökölvívással is, de a box világában nem ért el komoly eredményeket. Jelenleg is főállású pankrátor, a WWE-nél (World Wrestling Entertainment) van szerződésben, de fel-feltűnik tévé- és mozifilmekben is: Hull a pelyhes, A vizesnyolcas stb.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése