2013. augusztus 28., szerda

Érdekességek és bakik 13.


Az Ómen első részében, a Windsor Álltakertben lévő jelenetben páviánok támadják meg Katherine és Damien autóját. Hogy az állatokat rávegyék az agresszív viselkedésre, egy gondozó egy páviánkölyökkel a kezében elbújt a hátsó ülésen, de a páviánokat ez a legkevésbé sem érdekelte, eszük ágában sem volt támadni. Amikor viszont elkapták a csapat vezérét, az összes pávián megőrült. Lee Remick rémülete nagyon is valódi volt, nem színészet.



A Damient alakító kisfiú, Harvey Stephens eredetileg szőke haját befestették, hogy fenyegetőbb legyen a kinézete.


A Damienre vigyázó vad kutyát "alakító" rottweiler az egész stábot annyira imádta, hogy állandóan játszani akart és mindenkinek megnyalta a kezét, így nagyon nehéz volt rávenni, hogy bárkit is megtámadjon.


A hírhedt lefejezős jelenetet 5 kamerával rögzítették, és annyira sokkolóra sikerült, hogy David Warner színész (akinek a karaterét így ölik meg) nem volt hajlandó megnézni.


A Sherlock Holmes egyik verekedés-jelenetében az egykori WWF-pankrátor, a 213 cm magas Robert Maillet véletlenül valóban kiütötte Robert Downey Jr-t.


Mary Morstan, Watson menyasszonya megemlíti, hogy imádja a detektívregényeket, főleg Edgar Allan Poe-t, Poe azonban csak rövid detektívtörténeteket írt, regényeket nem.


Robert Downey Jr. ötlete volt, hogy a vonatos jelenetben Holmes nőnek öltözzön. Az eredeti ötlet szerint itt papi reverenda lett volna az álruha.


Watson írógépet használ a második részben (Árnyjáték), ám ez ekkor még nem létezett, mert csak később találták fel.


Salma Hayeknek nem volt külön begyakorolt koreográfiája az Alkonyattól pirkadatig kígyós táncához, csupán annyi instrukciót kapott Robert Rodrigueztől, hogy érezze a zenét és mozogjon rá, ahogy neki tetszik. Később hasonló tanácsot kapott Jessica Alba is a Sin City lasszós táncához.


A Shop-stop 2-ben Jay elhíresült tánca A bárányok hallgatnakból Jason Mewes ötlete volt. Az egész film amúgy egy fogadásból készült el, ami Mewes és Kevin Smith között volt. A szerint ha a színész sikeresen szakít a drogokkal, akkor a rendező készít vele még egy filmet.


Donald O'Connor Make 'em Laugh című énekes-táncos jelenete annyira megterhelőnek bizonyult a színész számára, hogy a felvételek után 3 napos pihenőre kellett mennie az Ének az esőben forgatásáról. Gene Kelly állítólag vaskezű diktátorként irányította a produkciót, és a végén már mindenki félt tőle, mert a legkisebb hibázás is ordítozást vont maga után.


A Jézus Krisztus Szupersztár elején látható busz a Jézust alakító Ted Neeley rockbandájáé volt, amit a zenekar kölcsönadott a filmeseknek. A sivatagi hőségben való forgatás amúgy annyira megviselte a stábot (főleg a táncosokat), hogy 20 percenként le kellett állniuk pihenni és vizet inni.


A Vérző olajban Daniel Day-Lewis úgy dolgozta ki az általa (parádésan) játszott Daniel Plainview kiejtését és orgánumát, hogy régi felvételeket nézett és hallgatott a színész-rendező John Hustontól. A film rendezője, Paul Thomas Anderson is segítette azzal, hogy különféle anyagokat küldött neki Hustonról.


A film producere, JoAnne Sellar szerint, ha Daniel Day-Lewis nem fogadta volna el Plainview szerepét, az egész projektből jó eséllyel nem lett volna semmi.


Amikor Plainview beszédet tart Little Boston lakóinak arról, hogyan virágoztatja fel a települést (iskola, templom, lesz kenyér stb.), Daniel Day-Lewis improvizációját látjuk-halljuk, mert a szöveg nem volt előre megírva.


Daniel Day-Lewis a film összes jelenetében látható, kettő kivételével: amikor Eli sárosan rátámad az apjára, és a montázsban, ami H. W. és Mary Sunday házasságkötésével ér véget.


A felnőtt H. W.-t alakító színész, Russell Harvard a valóságban is süket.


A Nem vénnek való vidék forgatókönyve a forrásként szolgáló Cormac McCarthy-regényből több szöveget is szó szerint átvett (pl. Bell seriff végefőcím előtti monológját, ami a könyv utolsó oldalán olvasható), de a cselekmény is hűen követi a szerző által leírtakat.


Az amerikai-mexikói határnál Josh Brolin karaktere egy Templeton Eagles-kabátot vesz a három sráctól (meg egy üveg sört). A színész Templetonban nőtt fel, és az ő kérése volt, hogy a helyi középiskola emblémás kabátja szerepeljen a filmben.


Az a tejmárka és gyártó, aminek üvegéből Anton és később Bell seriff is iszik (Promised Land Dairy), a film cselekményének idején (1980-ban) még nem létezett.


A film elején Moss antilopra vadászik a sivatagban, de nincs nála víz, ez viszont gyakorlatilag elképzelhetetlen egy ilyen éghajlatú vidéken, ahol élet-halál kérdése a folyadékpótlás. (Elég nyilvánvalóan nem tud vizet adni a haldokló mexikóinak, csak később, éjjel, otthonról visz neki.)


A Farkasban (Jack Nicholson filmjéről van szó) - bár az egész történet erre épül - egyszer sem hangzik el a "farkasember" kifejezés.


A Vadászat a Vörös Októberre elején a szovjet szereplők oroszul beszélnek, majd a politikai tiszt szövege alatt váltanak át angolra, egészen pontosan az "armageddon" szónál, ami az oroszban és az angolban is ugyanazt jelenti.


A Nagy durranásban látható jelenetet, amiben Valeria Golino köldökéből a szájába "ugrik" egy olívabogyó, mindenféle trükk nélkül, élesben sikerült felvenni (arról nincs infó, hogy hány próbálkozás után...).


A Szörnyecskék Gizmója egy ún. mogwai, ami kantoni kínai nyelven ördögöt, démont, manót jelent. Ugyanennek a szónak a mandarin kiejétse: mogui.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése