2013. október 10., csütörtök

Spartacus - Elátkozottak háborúja (3. szezon)

A sorozat első évadjáról ITT olvashatsz összefoglalót,
a másodikról pedig ITT.



Figyelem, spoilerek!

Gaius Claudius Glaber halott, csakúgy, mint felesége, Ilithyia, valamint annak újszülöttje, akit Lucretia ragadott magával, amikor öngyilkosságot követett el. A Spartacus vezette rabszolgasereg újabb és újabb diadalokat arat, de mindezért óriási árat kell fizetniük: folyamatosan menekülniük kell az őket üldöző római csapatok elől, és eközben sok jó embert veszítenek. A lázadás terjedése immár komoly kihívást jelent Róma számára, nyilvánvalóvá válik, hogy a kezdeti, kisebb csatákat követően a totális háború elkerülhetetlen, a szenátus ezért Marcus Crassust kéri fel, hogy magánvagyonából állítson össze egy olyan hadsereget, melynek élén le tudja győzni Spartacust. Crassus, akit tapasztalatlan, de annál becsvágyóbb és ambiciózusabb fia, Tiberius is elkísér a hadjáratba, a fiatal tisztet, Julius Caesart kéri fel, hogy álruhában szivárogjon be a rabszolgák által elfoglalt város falai közé, hogy kikémlelje Spartacus szándékait.
A harmadik szezon - hasonlóan a korábbi évadokhoz - szintén nagy hangsúlyt fektet a különféle karakterekre és az azok közötti viszonyokra - gondolok itt elsősorban a Spartacus és Crixus közötti ellentétre, hiszen míg előbbi körültekintő stratégiával, az ellenség fejével gondolkodva tervezi meg a rabszolgasereg következő lépéseit, addig a "veretlen gall" rendszerint helyteleníti a túlzott agyalást, ehelyett annyi rómait akar lemészárolni, amennyit csak tud. A két férfi közötti nézetkülönbség hamarosan nyílt ellenségeskedésbe csap át - hacsak Spartacus nem látja be, hogy Crixus számára más utat jelöltek ki az istenek, és persze Gannicusnak is döntenie kell, hogy kinek az oldalára áll.
"Római fronton" ugyanez a rivalizálás mondható el Caesar és Tiberius között, hiszen az ifjabbik Crassus képtelen elviselni, hogy apja (eleinte) nem őrá osztja a legmagasabb katonai parancsnok tisztségét.
A helyszín ezúttal nem állandó, hiszen a rabszolgaseregek elhagyni kénytelenek a korábban megszállt, ám a rómaiak által visszafoglalt várost. Formailag jellemzőek a madártávlatból mutatott nagytotálok, és az ún. tömegszimulátoros képek, melyek főleg a csatajelenetekben érvényesülnek. Természetesen a sorozat egyik kulcsmomentumából, az ordítva-lassítva hentelő szereplőkből ezúttal is kellően sokat kapunk, de akad néhány bullet-time-effekt is (mint a Mátrixban, amikor a kamera elfordul egy szereplő körül), amik ugyan nem a legkifinomultabbak, és tulajdonképpen nem is lenne rájuk szükség, de azért nem is vesznek el a filmélményből.
Glaber halála után muszáj volt színészileg is valami újat mutatni, azaz kellett legalább egy (de inkább több) karizmatikus és hangsúlyos karakter, aki(k) felér(nek) Spartacus-szal - és ez sikerült is, erről Crassus (Simon Merrells), Caesar (Todd Lasance), Tiberius (Christian Antidormi), női oldalról pedig Laeta (Anna Hutchinson), Sybil (Gwendoline Taylor) és Kore (Jenna Lind) gondoskodik.
A harmadik szezon erőssége továbbra is az autentikusságban rejlik (díszletek, jelmezek, gondolkodásmód, beszédstílus), ami legfeljebb nyomokban tartalmaz hollywoodi pátoszt és/vagy giccset (hiszen mégis csak egy dramatizált tévésorozatról van szó). Az is erősen látszik, hogy a széria alkotói alapos, és aprólékos történelmi kutatásokat végeztek, ezért a legtöbb esemény és személy összhangban áll mindazzal, ami az ókori Rómát és az i.e. 73-71-ben zajlott rabszolgafelkelést illeti.
Az ún. "szandálos" filmek közül (pl. Gladiátor, A sas, A titánok harca, a Kirk Douglas-féle Spartacus-film stb.) ez a sorozat magasan kiemelkedik, hiszen vállaltan R-kategóriás lett (18-as karikás - brutális, véres, sok meztelenséggel és csúnya beszéddel), ami nem a legjobb ajánlólevél egy olyan produkciónak, amit el akarnak adni a globális médiapiacon. Mégis, éppen ez bizonyult a jó döntésnek, hiszen ezek nélkül könnyen válhatott volna egy átlagos, hiteltelen, önmagához és a római korhoz hűtlen alkotás.

Az "igazi" Spartacusról és a felkelésről szóló Wikipedia-oldal.

Egy remek, magyar nyelvű rajongói oldal, ahonnan a kiválóan fordított
feliratokat is le lehet tölteni (köszönet érte mczolly-nak.)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése