2014. március 26., szerda

Batman - A rajzfilmsorozat


Tim Burton 1989-es Batmanje óriási anyagi és kritikai sikernek bizonyult, gyártási költségének több mint tízszeresét termelte vissza világviszonylatban (30 millió/411 millió dollár), ami arányait tekintve minden idők legjövedelmezőbb Batman-filmjévé teszi (összehasonlításképp: A sötét lovag gyártási/bevételi aránya "csak" ötszörös).
A franchise-ba új életet lehelő Warner Bros. lecsapott a növekvő "Bat-mániára", és 1992-ben útjára bocsátotta a Denevérember kalandjait bemutató rajzfilmsorozatot, melyet TAS-ként (The Animated Series) is lehet ismerni.


A széria tervezője és egyben producere (ill. több rész írója és rendezője) Bruce Timm lett, aki - hasonlóan Tim Burtonhöz - szakított az egykori színes látvánnyal és komikus stílussal, ami az 1960-as évek tévé- és a későbbi rajzfilmsorozatokat jellemezte, ehelyett pedig egy sötét, szervezett alvilággal és kisstílű bűnözőkkel teli Gothamet teremtett, ami külsőségeit tekintve leginkább a '40-es évek rövid animációs matinéfilmjeire emlékeztet, ám azoknál jóval eklektikusabb.



E kevert stílust dark déconak nevezték el, ami a francia art déco kifejezésből származik, és magában foglalja az 1920-as és '30-as évek iparművészeti és építészeti irányzatait, de megtalálhatók benne gótikus, expresszionista, avantgárd, neoklasszicista és modernista elemek is, csakúgy, mint az ún. film noir, vagyis a fekete-fehér krimikre jellemző stílus (pl. sötét, kontrasztos jelenetek, ahol legfeljebb csak egy-két lámpa világít, vannak ballonkabátos, kalapos rendőrök, erős erotikus kisugárzással rendelkező nők, fontos szerepet kap valamilyen bűncselekmény és nyomozás stb.).



A ruhák és hajviseletek főleg az 1940-es éveket idézik, de a '30-as évek amerikai gengszterei után gyakoriak a kétsoros zakók, mellények, kalapok, hosszú felöltők (ill. a jellegzetes, dobtáras Thompson géppuskák), de a '60-as évekből ismerős miniszoknyák, valamint egyéb ruhák (pl. elegáns estélyik és bricsesznadrágok) is feltűnnek a szereplőkön.



Bár a környezet a régmúltat idézi, megjelennek olyan korszerű, fejlett technikájú eszközök is, mint a számítógép és televízió (utóbbi viszont fekete-fehér), léteznek mikrocsipek és sugárhajtású repülőgépek, hologram, lézer, robotok stb. Mindezek együtt egy nagyon jellegzetes, semmi mással össze nem téveszthető stílust eredményeznek.

Bár a karakterek relatíve egyszerű és jobbára tipikus figurák, mégis jól kidolgozottak, és nem nevezhetőek sablonosaknak.


Bruce Wayne természetesen most is Gotham egyik leggazdagabb agglegénye, akit imádnak a nők, ám nem unatkozó milliomoscsemete, aki jó dolgában azt sem tudja, mit csináljon, hanem segítőkész, jótékonykodó ember, és a Wayne Enterprises élén Gothamért dolgozik.



Wayne hűséges komornyikja, Alfred, kissé szarkasztikus humorral megáldott, angol gentleman. Az egyik részben érdekes részletek derülnek ki a múltjáról - még azokból az időkből, mielőtt az Államokba került. Kimért, hűvös viselkedése gyakran komikumforrásként szolgál, pl. egy megjegyzése miatt.



James Gordon felügyelő azon rendőrök közé tartozik, akik szövetségesként tekintenek Batmanre. Becsületes ember, és már nagyon régóta szolgál a testületben, ezért sok mindent látott és tapasztalt. Az alvilág többször próbált már megszabadulni tőle, pl. vesztegetési gyanúba keverték, emiatt vizsgálati fogságba is került, de végül - Batman segítségével - sikerült tisztáznia magát.



Harvey Bullock hadnagy Gordon csapatának tagja, aki főnökével ellentétben mélységesen utálja a maszkos hőst, mert meggyőződése, hogy a bűnüldözés a rendőrök, nem pedig önbíráskodó alakok feladata. Bullock szinte csak a munkájának él, önmagát és környezetét is elhanyagolja, gyűrött a ruhája, kócos, borostás, fogpiszkálót rág, sokszor bunkó, ám kiváló rendőr, aki kérlelhetetlen és kitartó ellenfele a bűnözőknek.



Renée Montoya egyenruhás közrendőrből lett nyomozó, Bullock társa. Nőként duplán meg kellett küzdenie az előléptetésért, ám többször is bebizonyította, hogy kiváló a munkájában, még akkor is, amikor egy alkalommal felfüggesztik állásából. Társával ellentétben ő nem nézi rossz szemmel Batman tevékenységét.
Érdekesség, hogy Montoyát eredetileg a TAS-hoz találták ki, de a DC Comics mégis a képregényben való debütálása mellett döntött, csak később tűnt fel a rajzfilmben.



Dick Graysont, vagyis Batman fiatal társát, Robint, egyetemistaként ismerhetjük meg, de természetesen az eredettörténetét is láthatjuk, mégpedig egy két részes epizódban, melynek első fejezete elnyerte a tévés Oscar-nak is nevezett Emmy-díjat. Robin forrófejű, tettvágytól fűtött fiatalember, akinek olykor nehezére esik követni Batman utasításait, vagy egyetérteni azokkal. Laza, vicces stílusa tökéletesen ellentétes a Sötét lovagéval.



Barbara Gordon ügyes tornász és harcművész; ugyanarra az egyetemre jár, mint Dick. Amikor apja, James Gordon felügyelő vesztegetési ügybe keveredik, úgy dönt, hogy saját kezébe veszi a nyomozást, hogy kiderítse az igazságot: Batman mintájára ő is álruháját és maszkot készít, és ezzel megszületik Batgirl, aki később csatlakozik a Denevéremberhez és Robinhoz a bűn elleni harcban.



Summer Gleeson a Gotham Televízió rámenős újságírója, aki riporterként és képernyősként is egyaránt megállja a helyét. Munkája során nem egyszer kerül bajba, és Montoyához hasonlóan ő sincs Batman missziója ellen - főleg, amikor az megmenti az életét.



Hamilton Hill Gotham City polgármestere, aki a politikai karrierjéért még a tulajdon gyerekéről is képes olykor megfeledkezni. Eleinte nem rajong Batmanért, még a rendőrséget is utasítja, hogy fogja el, ám amikor a Denevérember megmenti a Jokertől a fiát, Jordant, elkezd bízni benne.

A negatív szereplők szintén ismerősek lehetnek a képregények lapjairól.



A Joker Batman legrégebbi, és ha lehet így fogalmazni, leghalálosabb ellenfele. Teljesen őrült, aki egy - szerinte - jó poénért akár gyilkolni is képes. Rendkívül színpadias, és erősen hajlamos a hirtelen, szélsőséges hangulatváltásokra. Pontos élettörténete nem derül ki, bár egyszer ugyanúgy Jack Napier néven hivatkoznak rá, mint Tim Burton mozijában. A rém álarca című, egész estés rajzfilmben látható egy fényképen - még az átváltozása előtt. E szerint gengszter volt.



Harley Quinnt szintén a sorozat kedvéért találták ki. Ő a Joker társa és barátnője. Dr. Harleen Frances Quinzel abban az Arkham Elmegyógyintézetben volt pszichiáter, ahol a legveszélyesebb bűnözőket őrzik, és ahol a Joker is rendszeres "vendég". A sikeres doktornő a kezelések alatt beleszeretett a férfiba, segített neki megszökni, később pedig a segítőtársa lett. Harley nem őrült, ám könnyen manipulálható. Hiába használja ki és alázza meg sokszor a Joker, újból és újból megbocsát neki, noha az nem egyszer próbálta már "véletlenül" megölni. A sorozatban bolondos, csacsogó figura, aki törődésre és szeretetre vágyik.



A Macskanő tipikus femme fatale, az egyik legszebb és legérdekesebb női karakter a szériában. Selina Kyle álarcos kiléte közismert, ügyes tolvaj, akrobata és közelharcos, van egy Ízisz nevű macskája, "civilben" pedig elkötelezett állatvédő (főleg persze a macskafélék sorsát viseli a szívén), emellett szerelmes Batmanbe, aki szintén nem közömbös a búgó hangú szőkeség iránt, ám a nő szabadságvágya és függetlenség iránti igénye akadályt állít kettejük közé. Érdekesség, hogy Selina Kyle Bruce Wayne egyik barátja, de természetesen nem ismeri a férfi titkát.



Mr. Fagy, vagyis Dr. Victor Fries halálos beteg, ezért mesterséges kómában tartott felesége számára keresett gyógymódot, amikor egy baleset következtében szervezete átalakult, ennek eredményeképp pedig fagypont alatt kell tartania a testhőmérsékletét, hogy életben maradjon. Hogy kutatásait folytatni (és finanszírozni) tudja, bűnöző lett. Akcióiban egy különleges páncélöltözetet visel, ami egyrészt biztosítja a megfelelően hideg környezetet, másrészt emberfeletti erővel ruházza fel. Leggyakrabban használt fegyvere egy pisztoly, amivel bármit jégbe tud fagyasztani. A fegyver lövése nem halálos, de ha embert talál el a jégsugár, akkor minél hamarabb ki kell olvasztani az illetőt, mielőtt a lehűlés visszafordíthatatlan károsodást okoz.



Harvey Dent ígéretes, fiatal jogász és Bruce Wayne személyes barátja volt, ám senki nem tudta róla, hogy súlyos személyiségzavarral küszködik, ami irányíthatatlan dühkitörésekben nyilvánul meg. Egy gengszterbanda főnöke megzsarolta, hogy nyilvánosságra hozza az egészségi állapotára vonatkozó dokumentumokat, Dent azonban őrjöngeni kezdett, és egy vegyi üzemben a bűnöző nyomába eredt. Batman ekkor csapott le a bandára, de nem tudta megakadályozni, hogy egy fegyveres a férfira lőjön. A golyók megrongáltak egy elektromos vezetéket, ami beleesett az egyik tartályba, melynek tartalma felrobbant, szétroncsolva a közelben lévő Dent testének egyik oldalát.
A kórházi kezelés sem tudta helyreállítani a maradandó torzulást, ennek hatására pedig Dent végképp megőrült, és Kétarc néven veszélyes bűnöző lett. Megbomlott elméje miatt minden döntése előtt feldob egy pénzérmét, aminek egyik fele ép, a másik viszont össze van karcolva; ha előbbi jön ki, eláll a tervétől, ha utóbbi, véghezviszi azt.



A Pingvin egy alacsony, kövér, hosszú orrú és torz kezű alak, aki meglehetősen hasonlít a Batman visszatér-ben látható, Danny De Vito által játszott figurára. A Pingvin imádja a madarakat, akcióiban sokszor használja is őket. A férfi nem őrült, sőt úriembernek is lehet nevezni, hiszen választékosan beszél és öltözködik, ám kinézete és fura viselkedése miatt az előkelő társaság kivetette magából, ezért kezdett bűnöző életmódba. Mindig van nála esernyő, ami az eredeti funkción túl valamilyen fegyvert is rejt magában, pl. pengét, lángszórót, gépfegyvert stb.



Dr. Pamela Isley, azaz Méregcsók ökoterrorista, aki betegesen rajong a növényekért, emellett - a Macskanőhöz hasonlóan - ő is egy nagyon szép, rendkívül nőies karakter, aki vonzó megjelenését is felhasználja akciói végrehajtásához, és hogy megtévessze, elcsábítsa a férfiakat. Korábbi botanikai kísérleteinek következtében a legtöbb méregre és betegségre immúnis lett, így pl. nem hat rá a Joker nevetőgáza sem, ugyanakkor képes kiválasztani olyan toxint, amivel megmérgezhet másokat.
Érdekesség, hogy többször is összeállt Harley Quinn-nel, hogy együtt hajtsanak végre rablásokat, de egyszersmind nőként is támogatják egymást a "férfiak uralta" világban.



Az Agyagpofa nevű lény egy Matt Hagen nevű színész volt, akinek arca megsérült egy autóbalesetben. Hogy a sebhelyeit eltüntesse, Hagen lepaktált egy korrupt üzletemberrel, hogy hozzáférjen egy Renuyu nevű, instabil és erősen addiktív kísérleti anyaghoz, amivel átmenetileg újjá tudta alakítani az arcát, ezért cserébe viszont a gengszter lekötelezettje lett. A férfi megpróbált nagyobb mennyiségű anyagot ellopni, amikor rajtakapták, és az egészet az arcába öntötték. Ennek hatására a teste átváltozott egy agyagszerű, félig szilárd, félig folyékony anyaggá. Akkor csapott össze először Batmannel, amikor bosszút akart állni a felelősökön, ennek végén látszólag meghalt, de később kiderül, hogy csak megrendezte a halálát, hogy eltűnhessen.



Bane egy dél-amerikai bűnöző, bérgyilkos, akin egy titkos kísérletet hajtottak végre, ennek köszönhetően átlagon feletti intelligenciára és emberfeletti fizikai erőre tett szert. Utóbbi mértéke egy vegyülettel szabályozható, ami közvetlenül Bane agyába és véráramába jut egy adagolón keresztül.
A képregényben Bane egyszer eltörte Batman gerincét, amely motívumot A sötét lovag - Felemelkedés című filmben is felhasználtak.



Gyilkos Krok volt pankrátor, akinek egy súlyos születési rendellenesség következtében krokodilszerű a megjelenése (pikkelyes bőr, hegyes fogak, torz állkapocs), ezért egész életében féltek tőle és kiközösítették. A férfi nem túl okos, de roppant erős, továbbá kifinomult érzékei vannak, ezek pedig nagyon veszélyes ellenféllé teszik.



A Hasbeszélő egy tudathasadásban szenvedő férfi, aki látszólag ártalmatlan, csendes és félénk, ám valójában kegyetlen bűnöző, akinek "sötét oldala" a karján ülő gengszterbábu, a Sebhelyes révén nyilvánul meg. Sebhelyes a bandájának "valódi" főnöke, míg ő egyfajta titkár- és inasszerepet tölt csak be "mellette".



Az Őrült Kalapos eredeti neve Dr. Jervis Tetch, aki rajong Lewis Caroll Alice Csodaországban című meséjéért. A nem túl megnyerő külsejű férfi a Wayne Enterprises-nál dolgozott kutatóként, ahol kifejlesztett egy agykontroll-szerkezetet, amivel bárkit irányíthat. Miután kikosarazta a lány, akibe titokban szerelmes volt, dühében és elkeseredettségében elrabolta, hogy az irányítása alá vonja, de Batman közbelépett, Tetch pedig végül Arkhamba került.



A Madárijesztő, alias Jonathan Crane pszichológus volt, aki a félelem jelenségét kutatta, ám az egyetem, ahol dolgozott, megvonta tőle az anyagi támogatást, a férfi ezért bosszút esküdött, de a Denevérember sikeresen megállította. Amennyiben kikerül az elmegyógyintézetből (elengedik vagy megszökik), továbbra is folytatja kutatásait, amihez leggyakrabban hallucinogén gázt használ ártatlan embereken.



A Rébusz rajong a rejtvényekért és a feladványokért. Játékfejlesztő volt, aki milliókat keresett annak a vállalatnak, ahol dolgozott, de a főnöke kirúgta, hogy ne kelljen vele osztoznia a profiton. Edward Nygma két évvel később, immár álarcos bűnözőként tért vissza, hogy bosszút álljon.



Az Órakirály furcsa, magányos ember volt, aki mindennél többre értékelte az időt és a pontosságot. Eredetileg egy óragyár tulajdonosa volt, egyszer azonban a cégét érintő bírósági tárgyalás reggelén azt a tanácsot kapta egy idegentől, akivel együtt utazott a vonaton, hogy próbáljon egy kicsit lazítani, mivel így túlzottan feszült lenne a bíróság előtt: vagyis változtassa meg kissé a mindennél fontosabb napirendjét, és az ebédjét kicsit később, a szabadban költse el. Sajnos azonban minden balul sült el, így a tárgyalásról elkésett, és a perhez szükséges iratai is eláztak, ráadásul a bíróságon jött rá, hogy a tanácsot adó idegen az ügyész volt. A pert elvesztette, a gyára tönkrement. A férfi évekre eltűnt, közben új személyazonosságot vesz fel, és hét év múltán tűnt fel ismét, hogy megbosszulja az egykori ügyészen - immár polgármester - Hamilton Hillen, amit az "vele tett".



Rupert Thorne nem "szuperbűnöző", mint pl. Joker vagy Kétarc, "csak" a gothami alvilág feje. Ő felelős a Harvey Dent-tel történtekért, ill. számos sötét ügyletben van benne a keze, pl. ő bérelte fel Bane-t is, hogy likvidálja Batmant. Elhanyagolt fizikuma miatt gyenge a szíve, ami egyszer majdnem a vesztét is okozta, de fivére, az engedély nélkül praktizáló orvos sikeresen megmentette az életét.



A legveszedelmesebb bűnöző, akivel Batman valaha összeakadt, Ra's al Ghul, egy több mint hatszáz éves férfi, aki világuralomra és a természet egyensúlyának helyreállítására törekszik, ezt pedig az emberiség megsemmisítésével akarja elérni. Hosszú életét annak köszönheti, hogy rendszeresen megmártózik egy ún. Lázár-kútban, ami meggyógyítja haldokló testét. Ra's mélységesen tiszteli Batmant, a legértékesebb ellenfelének tartja, és többször is megpróbálta rávenni, hogy csatlakozzon hozzá - ill. legyen a lánya, Talia hitvese.



Talia al Ghul, apja révén egyszerre ellensége és szerelme is Batman-nek, és a férfi is táplál érzelmeket iránta. Habár több évszázados élete során Ra'snak több gyermeke volt, Talia a legtehetségesebb mind közül, aki így méltó arra, hogy társa legyen a céljai elérésében. A fiatal nő apjának bűnszövetkezetét és legális vállalkozásait irányítja. A képregényben Talianak és és Bruce Wayne-nek van egy közös fia, Damian.

Érdemes megemlíteni három "vendégsztárt", akik más DC-s képregényekben, történetekben szerepelnek.


Jonah Hex egy western-antihős, fejvadász. Arcának egyik fele rettenetesen összeégett. Egy olyan epizódban tűnik fel, melyben Ra's al Ghul a XIX. sz. végén próbálja megsemmisíteni az épülő vasutat az amerikai vadnyugaton.



Zatanna színpadi bűvész, de apja miatt igazi varázsló is, az Igazság Ligájának tagja. Mindketten közeli ismerősei voltak a fiatal Bruce Wayne-nek, aki a lány apjánál tanult, ez idő alatt pedig jó barátok lettek, ám útjaik később különváltak, mielőtt kapcsolatuk komolyabbra fordulhatott volna.



Etrigan egy pokolbéli démon, akinek emberi formáját Jason Bloodnak hívják. Az epizódban, melyben feltűnik, Klarionnal, egy fiatal boszorkányfiúval szerepel, aki uralma alá vonja a démont.

A sorozat legfontosabb jellemzője, hogy nem kifejezetten a gyerekeket célozza, hiszen a finom erotika, a sötét tónus, a gyakori erőszak, a fegyveres tűzharcok, és a realista történetvezetés sokkal inkább a fiatal felnőttek számára való. A tervezés fázisában a gyártó stúdió meg is fogalmazta az aggályait ezzel kapcsolatban, de Burton filmjének óriási sikere után áldásukat adták a produkcióra.
Minden epizód rendkívül jól ki van dolgozva formailag és tartalmilag is, noha nincsen folyamatos kerettörténet, így az egyes részek - néhány kivétellel - általában elkülönülnek egymástól. Akadnak persze visszatérő szereplők (pl. a Joker, Agyagpofa, Kétarc stb.), és arra is van példa, hogy egy korábban látott cselekményszál ismerete szükséges egy másik rész megértéséhez (pl. a Hasbeszélő rehabilitációja).
A 20-21 perces epizódok feszes tempójúak és tömörek, a karakterek árnyaltak, a cselekmény pedig végig izgalmas, érdekes vagy humoros. Ezt a magas színvonalat az összes rész tartja, annál is inkább, mert számos történet képregényben korábban már megjelent eseményeket dolgoz fel (pl. Moon of the Wolf - itt egy farkasember a főszereplő, If You're So Smart, Why Aren't You Rich? - a Rébusz bemutatkozása stb.), máskor pedig több képregény került összevonásra egy rajzfilm-epizód kedvéért.

A zene is hasonló a képi világhoz: sötét, baljós hangulatú, akárcsak a mozifilmekben.


A főtémát az a Danny Elfman írta, aki Tim Burton filmjeinek állandó zeneszerzője, a felvételek során pedig Elfman közeli munka- és szerzőtársa, Shirley Walker dirigálta a zenekart.

Mivel nem élőszereplős sorozatról van szó, a megfelelő szinkronhangok kiválasztása alapvető fontosságúnak bizonyult. Számos ismert színész kölcsönözte hangját a szereplőknek:

Kevin Conroy - Batman/Bruce Wayne (Conroy az elmúlt 20 évben
szinte megszakítás nélkül adta a hangját Batmannek a különböző
rajzfilmekben és videojátékokban.)
Mark Hamill - Joker (ő szintén a leggyakoribb Joker-szinkronnak
bizonyult az elmúlt 20 év során, legyen szó rajzfilmekről
vagy számítógépes játékokról)
Ron Perlman - Agyagpofa
George Dzundza - Sebhelyes
Kate Mulgrew - Vörös Karom
(nemzetközi terrorista)
Roddy McDowall - Őrült Kalapos
valamint
  • Brock Peters
  • Frank Welker
  • Linda Gary
  • Marc Singer
  • Ed Begley Jr.
  • Earl Boen
  • Harry Hamlin
  • Treat Williams
  • Rene Auberjonois
  • Michael York
  • Tim Curry
  • Brion James
  • John de Lancie
  • John Rhys-Davies
  • JoBeth Williams
  • Jeffrey Jones
  • Adam West (ő volt a '60-as évek Batman-tévésorozatának címszereplője)
  • LeVar Burton
  • Nichelle Nichols
  • Hector Elizondo
  • Robert Picardo
  • Ernie Hudson
  • és Malcolm McDowell
A sorozat alapján három egész estés rajzfilm is született:

Batman - A rém álarca (1993)
Batman & Mr. Freeze: SubZero (1998)
Batman - Batwoman rejtélye (2003)


Elindult egy képregény is, ami a The Batman Adventures címet viseli. Ez rajzstílusában és cselekményben is követi a tévésorozatot, és hosszabb-rövidebb megszakításokkal 2004-ig tartott.

A rajzfilmsorozat nagyon jó kritikai és nézői visszhangot kapott, minden idők egyik legjobb animációs szériájának is megválasztották, és összesen négy Emmy-díjat nyert. Ez is közrejátszott abban, hogy egy másik ikonikus DC-karakter rajzolt kalandjait bemutató sorozatban számos, a Batman TAS munkálataiban is résztvevő tervező és animátor dolgozott.


Így született meg a Superman - A rajzfilmsorozat, de ugyanez a stílus később a Justice League és a Batman Beyond  című szériákban is visszaköszönt.

A sorozat évadokra osztható; az elsőben és másodikban összesen 65 epizód található. A harmadik szezonban 20 epizód van, és alcímet is kapott - The Adventures of Batman & Robin -, mivel Robin itt már jóval gyakrabban szerepelt, mint korábban.


A folytatás - 24 új epizóddal - három évvel később indult, alcíme The New Batman Adventures lett.


Ez a történetfolyam néhány évvel az első két szezon után, a Superman - A rajzfilmsorozattal párhuzamosan játszódik, és sokkal jobban koncentrál Batman társaira, mint a Sötét lovagra. Az egykori Robin, Dick Grayson önállóan, Éjszárny néven tevékenykedik. Barbara Gordon, alias Batgirl továbbra is Batman mellett van, míg az új Robin egy Tim Drake nevű fiú.


E szériában a legszembetűnőbb változás a karakterek és rajzstílus megújítása, amely némileg szakított a korábban megszokottakkal. Ennek oka az, hogy az alkotók meg akarták tartani a stílusbeli kontinuitást a  The New Batman/Superman Adventures című sorozattal.
A dark déco és Bruce Timm karaktertervei megmaradtak ugyan, ám modernebb formában, ugyanakkor például a Batmobile-t és a Batwinget teljesen újratervezték, csakúgy, mint több pozitív és negatív szereplő jelmezét és megjelenését.

Bruce Wayne
James Gordon
Harvey Bullock
Joker
Madárijesztő
Méregcsók
Macskanő
Pingvin
Gyilkos Krok
Őrült Kalapos

A változások a történetek hangulatát is érintették, vagyis kevesebb lett a "sötétség", és nőtt a "könnyedség", bár messze nem annyira, hogy akár csak egy pillanatra is a néző eszébe jutna Adam West komikus sorozata, már csak azért sem, mert mindez nem volt hatással például az akciójelenetekre, melyek jóval intenzívebbek, mint a sorozat indulásakor.

Bár a korábbiakban is több erős, női karakter jelent meg (pl. rendőrként), az új széria alkotói ezt is fokozták; Batgirl mellett további fiatal, női figurákat látni, fő- és mellékszereplőként egyaránt.

Livewire (a teste lényegében nyers
elektromos energia)
Calendar Girl (egykori modell, aki a naptári
ünnepek témája szerint készített fegyvereket használ)
Roxy Rocket
Supergirl
A Pingvin pincérnői (Jay, Raven, Lark),
akik egyben bérgyilkosok is
Emmylou Brown (emberfeletti ereje van)
Egy macskákat imádó szekta női tagja
Miranda Kane (Dick Grayson
egykori cirkuszos barátja)

Érdemes külön megemlíteni néhány epizódot, melyek kiemelkednek e sorozatból.


Az Over the Edge című rész egészen különleges a maga nemében, ebben ugyanis Batgirl a Madárijesztővel csap össze, ennek végén leesik egy épület tetejéről, és meghal, Gordon felügyelő pedig megesküszik, hogy addig nem nyugszik, amíg el nem kapja a felelősnek tartott Batmant.
Elvileg (nagyobb) gyerekeknek szánt rajzfilmhez képest igen realista és kegyetlen a történet, és nem egy sokkoló jelenet is akad benne, pl. Barbara Gordon rázuhan egy autóra, később az apja karjaiban haldoklik stb. A teljes epizód megnézhető ITT.


A képregényben is visszatérő elem, így a rajzfilmben is feldolgozták a Batman és Robin között feszülő ellentétet, ami Dick Grayson felnőtté válásával érte el csúcspontját. Az Old Wounds című epizódban - egy hosszú flashback során - Éjszárny visszaemlékezik, hogyan mérgesült el annyira a viszony közte és Bruce Wayne között, hogy végleg szakított a Robin-alteregójával, és hagyta ott a férfit, hogy minden tekintetben a saját útját járja.
A fiatalember nem akarja elfogadni, hogy ugyanúgy feláldozza az életét az "ügy" miatt, mint Wayne, és azzal sem ért egyet, ahogy az másokat belerángat ebbe: Barbara Gordont és Tim Drake-et, aki ráadásul még ugyanúgy gyerek, mint amikor ő vette fel először a Robin-maszkot. A teljes epizód megtekinthető ITT.


A Legends of the Dark Knight című epizód azért rendhagyó, mert megidéződik benne az 1985-ös rajzfilmsorozat, valamint Frank Miller kultikus képregénye, A sötét lovag visszatér. A teljes epizód megnézhető ITT.


Amennyiben valaki azért (is) kedveli a rajzfilmeket, mert szereti a kevés ruhát viselő, rajzolt nőket nézegetni, akkor a Girls' Night Out című részt imádni fogja, hiszen ebben Batgirl és Supergirl harcolnak közösen Méregcsók, Livewire és Harley Quinn ellen - aki pedig végképp ilyesmire izgul, az néhány pillanatra még Supergirl miniszoknyája alá is bekukkanthat repülés közben. A teljes rész megtekinthető ITT.

A Batman - A rajzfilmsorozat - az itt-ott előforduló változtatásokkal együtt (a képregényhez képest) - jól illeszkedik a mozgóképes Batman-univerzumba, amelyet hosszú idő után újított meg 1989-ben a mozifilm. A sötét tónus, az igényes zene, a komikus stílus elhagyása, a történetek kidolgozottsága, valamint a karakterek végre olyannak ábrázolják a Denevérembert és Gotham Cityt, amilyennek Bob Kane és Bill Finger annak idején elképzelhette, igaz, ő "csak" az alapjait fektette le egy olyan világnak, melynek végleges formáját a Frank Millerhez és Tim Burtonhöz hasonló alkotók alakították ki. Igaz ugyan, hogy nincsen egységes kerettörténet, és ez által összefüggő cselekmény sem (az utolsó epizóddal "csak úgy" vége van az egész szériának), de minden más bőven kárpótolja a nézőket.
A sorozat öröksége (2014-ig) további 7 egész estés rajzfilm, 4 új tévés széria, és sok számítógépes játék.

4 megjegyzés:

  1. Kedves György!

    Wow. Ezt nagyon élveztem! Köszönöm a nosztalgiát. Nem is emlékeztem, hogy ennyi gonosz és jó szereplő volt benne, de a leírásokkal felfrissítettél jó pár dolgot.

    VálaszTörlés
  2. Szeretnék gratulálni én is, nagyon alapos munka.

    VálaszTörlés