2014. augusztus 31., vasárnap

Superman - A rajzfilmsorozat


Look, up in the sky! It's a Bird... It's a Plane... No, it's Superman!

Az emberek felettébb gyakran összekeverik a piros alsónadrágját valamilyen rejtélyes oknál fogva a ruháján kívül viselő kryptoni férfit egy madárral vagy repülővel, végül azonban szerencsére felismerik Supermant, ahogy Metropolis felhőkarcolói között repül - hogy aztán észrevétlenül leszálljon egy sikátorban (esetleg szélsebesen elbújjon egy telefonfülkében), feltegye a szemüvegét, átöltözzön civil ruháiba, és Clark Kentként a Daily Planet szerkesztőségébe siessen, hogy még lapzárta előtt leadhasson egy cikket.



Superman ugyan nem az első, de ezzel együtt a világ egyik legrégebbi szuperhőse, akit az 1930-as években alkotott meg a Jerry Siegelből és Joe Shusterből álló szerzőpáros, hogy aztán 1938-ban színre lépjen a ma már legendásnak számító Action Comics első számában.
Mivel e cikkben az eleddig legutolsó, önálló (értsd: amiben főszereplő) rajzfilmsorozatot veszem górcső alá, nem áll szándékomban mélyebben belemenni a karakter kitalálásának részleteibe, mint ahogy az elmúlt majdnem 80 évnyi képregényes történelmével sem szeretnék senkit untatni, legyen elég annyi, hogy akit érdekel, sok érdekességet olvashat a Krypton utolsó fiáról itt.


A nagy sikerű, többszörös Emmy-díjas Batman - A rajzfilmsorozatból "kinőtt", első spin-offként elkészült Superman - A rajzfilmsorozatot 1996 vége és 2000 eleje között sugározták az amerikai The WB Television Networkön. Akinek feltűnt, hogy a Denevérember és Superman kalandjairól szóló szériák mennyire hasonlítanak egymásra, nem téved, hiszen a két produkción ugyanaz a stáb dolgozott - kezdve a figuratervezőktől az írókon át egészen a rendezőkig. Ahogy a Sötét lovagot, úgy az Acélembert is alaposan modernizálták, ám nem feledkeztek meg a figura gyökereiről sem, így számos kapcsolat van a klasszikus Superman és e rajzfilm címszereplője között, és persze sokat merítettek nyolc évtizednyi képregényből is.


A producer, Bruce Timm eleinte egy olyan szériát képzelt el, ami sokkal jobban hasonlít a '40-es években készült animációs sorozatra, végül azonban a Batman esetében már bevált, és a nézők által is megkedvelt eklektikus stílus mellett döntött, melynek alapja továbbra is az art deco volt - csak ezúttal nem alakították "dark decóvá", ahogy a Batman TAS-ban.


Ebből a szempontból a két sorozat között az a legnagyobb különbség, hogy míg a Batman jobbára éjszaka és/vagy sötétben játszódik, addig a Superman fényes nappal és/vagy világosban, ám a lényegi eltérések a külsőségekben ezzel véget is érnek (főleg a The New Batman Adventures indulásával, ami már egy modernizáltabb változata - harmadik szezonja - volt a Batman TAS-nak), hiszen mindkét "világban" ugyanúgy megtalálhatóak a korszerű berendezések és technológiák, továbbá az építészet, a ruhák, a hajviseletek, eszközök stb. is eléggé hasonlóak - hiszen ugyanarról a rajzfilm-univerzumról van szó.


A szereplők sokak számára lehetnek ismerősök a képregények, korábbi rajz- és mozifilmek lapjairól-kockáiról:



Kal-El - földi nevén Clark Kent - a Krypton bolygó egyetlen túlélője, miután a planéta felrobbant egy, a magban végbement láncreakció következtében. A csecsemőkorú Kal-Elt szülei egy rakétába helyezték, és a végső pusztulás előtt kilőtték az űrbe. A jármű a Földön kötött ki, ahol megtalálta egy gyermektelen pár, Jonathan és Martha Kent, a babát pedig sajátjukként nevelték fel. Clark már fiatalon megtapasztalta különleges képességeit, felnőve pedig az emberek és a Föld védelmébe állította azokat.


Lois Lane a Daily Planet csinos és rámenős riportere, Clark Kent munkatársa - és Superman mentőakcióinak gyakori alanya, hiszen munkájából adódóan sokszor kerül veszélyes helyzetekbe.
A fiatal nő nem is sejti, hogy az álruhás-köpenyes bűnüldöző ugyanaz a szolid, szemüveges férfi, aki a mellette lévő asztalnál dolgozik.



Jimmy Olsen a Daily Planet fiatal fotóriportere, Lois és Clark gyakori munkatársa, amennyiben valami helyszíni riportról van szó, emellett Superman egyik barátja. Természetesen ő sem ismeri Kent titkát, Superman életét viszont már többször is megmentette, ezért a köpenyes szuperhős egy különleges jelzőórát ad neki, ami magas frekvenciájú hangot bocsát ki, így vész esetén Superman hamar Jimmy segítségére tud sietni.




Perry White a Daily Planet főszerkesztője, Clark és Lois főnöke, aki már gyerekkora óta az újságírásnak él, és egyszerű rikkancsságból küzdötte fel magát a mostani pozíciójába.




Lana Lang Clark gyerekkori barátja, és saját bevallása szerint három éves kora óta szerelmes a férfiba. Együtt jártak óvodába és iskolába, így a fiatal nő ismeri Superman valódi személyazonosságát. Felnőve sikeres divattervező lett.




Maggie Sawyer felügyelő a metropolisi rendőrség oszlopos tagja, aki gyakran segít Supermannek legyőznie valamilyen bűnözőt vagy különleges képességű gonosztevőt. Bár a sorozatban nincsen rá egyértelmű utalás (tehát pl. nem mondják ki), de Sawyer - a mainstream képregényszereplőktől szokatlan módon - a saját neméhez vonzódik (ahogyan a Batman TAS-ban Montoya rendőr is), és az egyik epizódban, amikor a felügyelő megsebesül, látható is a barátnője a kórházi ágya mellett ülve.


Természetesen akadnak negatív figurák is, akik szintén gyakori és visszatérő szereplők a képregények lapjain:




Lex Luthor egy dúsgazdag iparmágnás, akinek vállalat-konglomerátuma az egész bolygón jelen van. A metropolisi központú cégóriás tulajdonosa és vezetője nem titkoltan világuralomra tör, e cél eléréséhez pedig nem válogat az eszközökben, Superman feltűnésével azonban tervei elé állandó akadály gördül. Luthor nem egyszer szövetkezik bűnözőkkel, hogy azok végezzenek az Acélemberrel, de ő maga is keresi a megoldást, hogy végleg leszámolhasson gyűlölt ellenfelével; ennek egyik állomása az ún. kryptonit nevű anyag felfedezése. Ez a zölden világító kristály a felrobbanó Krypton maradványa, sugárzása elgyengíti Supermant, tartós dózis esetén pedig akár a halálát is okozhatja.




Mercy Graves Lex Luthor testőre, sofőrje, és általában az egyik legközelebbi, leghűségesebb munkatársa, így főnökének számos titkát ismeri. Talán több is van (vagy volt) köztük munkakapcsolatnál; ez nem derül ki a történet során, annyi viszont igen, hogy Luthor szó szerint az utcáról szedte össze a fiatal nőt, kiképeztette és megtette személyi asszisztensévé.
Mercyt kifejezetten a széria kedvéért találták ki, népszerűségét pedig mi sem jelzi jobban, hogy a további képregényekben és animációs filmekben is feltűnt (ill. szerepelni fog a Superman vs. Batman című élőszereplős moziban).


Brainiac egy fejlett szuperkomputer, mesterséges intelligencia a Kryptonról, ami már akkor tudta, hogy a bolygó halálra van ítélve, amikor a lakosság még csak néhány földrengést tapasztalt. Programját letöltötte egy műholdba, ami a katasztrófa után eltűnt a mélyűrben, később viszont robottestben tért vissza egy űrhajó fedélzetén. Brainiac az univerzum tudását gyűjti, így érkezik a Földre is, hogy magába szívja a bolygó ismeretanyagát - és hogy ez után megsemmisítse, miként korábban is eljárt más planéták esetében.




Darkseid, vagyis a Sötétség ura az Apokolips nevű bolygó teljhatalmú ura, lényegében egy gonosz istenség, aki a legkegyetlenebb módon uralkodik saját világa felett és hódít meg másokat. Supermant is be akarja törni, vagy ha ez nem lehetséges, el akarja pusztítani, hogy ezután leigázhassa a Földet. Ebben óriási hadserege, fejlett fegyverei és szuperkésségű csatlósai vannak a segítségére.




Jax-Ur és Mala két kryptoni katona, akiket még a bolygó felrobbanása előtt zártak az ún. Fantom zónába, miután puccsot kíséreltek meg a kormány ellen. Az idegen dimenzióból egy különleges berendezés segítségével szabadulnak ki, és bár eleinte barátságosnak tűnnek (pontosabban a nő, aki először jut ki a zónából), de utána át akarják venni a Föld feletti uralmat - amiben a Superman képességeihez hasonló adottságaik segítenek. Szerencsére sikerül mindkettőjüket visszazárni a zónába, ahonnan viszont ismét kiszabadulnak, ezúttal egy másik bolygón, ahol ki is alakítanak egy látszólagos rendet és kormányzatot, ám rövidesen kiderül, hogy milyen áron.




Mr. Mxyzptlk egy interdimenzionális lény, aki földi szemmel nézve mindenható. A mókás kinézetű figura egyike Superman legrégebbi ellenfeleinek; az 1940-es évekből származik. Mxyzptlk nem gonosz, ellenben nagyon idegesíti, hogy Superman állandóan keresztülhúzza a számításait, ezért meg akarja leckéztetni, így sokszor egy szinte lehetetlen feladatot ad neki: amennyiben bármikor (vagy meghatározott számban) visszafelé ejti ki vagy írja le a nevét, eltűnik - legalább három hónapra, a tudósok szerint ugyanis ilyen időközönként van kapcsolat a mi három, és Mxyzptlk ötödik dimenziója között.




Metallo egy kiborg, aminek egy kryptonit-darab a fő energiaforrása. Eredetileg John Corbennek hívták, és zsoldos volt. Luthor legyőzhetetlenséget ígért neki, ezért az agyát egy robottestbe ültették. Eleinte minden rendben volt, Metallo meg tudta verni Supermant, ám rájött, hogy néhány érzéke (szaglás, ízlelés, nemi vágy) megszűnt, mert Luthor nem tartotta fontosnak őket, ezek nélkül azonban saját mércéi szerint is csak egy gép, nem pedig ember. Legfőbb fegyvere a mellkasi paneljében lévő kryptonit, aminek sugárzását a szemein keresztül is ki tudja bocsátani, ezzel gyengítve Supermant a csatáik során.




Bizarro egy olyan - félresikerült - klónozási folyamat eredménye, melynek során Luthor Superman-másolatokat akart gyártatni. Bizarro eleinte "normális" klón volt, de a sejtjei egy idő után eltorzultak, így nyerte el bizarr kinézetét, ill. alacsony intelligenciáját, ami leginkább egy értelmi fogyatékos gyerekhez teszi hasonlatossá. Emiatt nála sem lehet gonoszságról beszélni, ugyanakkor rendkívül befolyásolható, és mivel hasonló képességekkel rendelkezik, mint Superman, nagyon veszélyes ellenfél, ha tombolni kezd. Mivel alapból jó szívű, és csak segíteni akar az embereken, Superman egy idegen bolygóra telepíti, ahol nem árthat senkinek, és eljátszhatja, hogy ő is szuperhős.




Livewire egy rádiós DJ volt, aki egyáltalán nem kedvelte Supermant, és ennek rendszeresen hangot is adott a műsorában. Egy szabadtéri rendezvényt annak ellenére szervezett meg, hogy az időjárás miatt el kellett volna halasztani. Egy villám belecsapott a színpadi technikába, és hatalmas áramütés érte a fiatal nőt, akinek teste élő elektromágneses energiává átalakult, bőre szellemszerűen kifakult, haja pedig kékessé vált. Hamarosan arra is rájött, hogy képes bármilyen elektromos berendezést irányítani, ill. a testén keresztül ki is tudja sugározni az energiát. Az őt ért balesetért Supermant okolja, ezért bosszút esküdött.

A nő gyenge pontja ugyanaz, mint bármilyen elektromos berendezésé: szó szerint rövidre lehet zárni, pl. vízzel vagy szigeteléssel.



A Parazita egy Rudy Jones nevű, jelentéktelen kis alak volt, aki a S.T.A.R. Labsnél dolgozott. Egy alkalommal segített egy bűnözőnek ellopni a létesítményből néhány hordó radioaktív anyagot, ám Superman rajtuk ütött. Menekülés közben a hordók tartalma Rudyra ömlött, ennek hatására pedig teste átalakult, és különleges képességei lettek. Ezek lényege, hogy érintés útján el tudja szívni mások energiáját, erejét és minden tudását, igaz, csak ideiglenesen; a fizikai kapcsolat ideje határozza meg az átvitel tartamát.

Mivel a Parazita többször összecsapott Supermannel, egyike azon keveseknek, akik ismerik annak titkos személyazonosságát, noha nem minden esetben képes megőrizni ezt az emléket.



A Toymanként ismert férfi szintén Superman legrégebbi ellenfelei közé tartozik. Winslow Schott egy játékkészítő mester fia volt. Az idős férfit egy bűnöző megkörnyékezett, és becsapott, a rendőrség ezért őt tartóztatta le; később pedig a börtönben halt meg. Winslow egész gyerekkorát árvaházakban töltötte. Felnőve törékeny elméje végképp megbomlott, és maszkos bűnöző lett, aki különféle játékoknak kinéző gépezetekkel, robotokkal terrorizálja a világot.




Lobo egy földönkívüli zsoldos és fejvadász, aki jó pénzért vállal munkákat. Egy alkalommal arra bérelik fel, hogy élve fogja el Supermant, akit a megrendelő egyfajta állatkertbe akar zárni, mint a kryptoni faj utolsó élő tagját. Miután Lobo teljesíti a megbízást, őt is fogságba esik, hiszen ő is népének utolsó képviselője. Supermannel ideiglenes szövetségre lépve sikerül megszökniük.

A bajszos, borzas hajú férfi szintén nem gonosz, inkább egyfajta komikus mellékszereplő, aki a kemény motoros bandák paródiája (megjelenése és járműve is ezt támasztja alá).


Lévén a sorozat ugyanabban a világban játszódik, mint a Batman TAS, a Denevérember, ill. néhány más szereplő is feltűnik néhány epizódban, így például Robin, Alfred, Gordon felügyelő, Bullock hadnagy, a Joker, Harley Quinn, Roxy Rocket, Bane, Ra's és Thalia al Ghul stb., ugyanakkor egyéb fontos DC-karakterek is láthatóak, pl. a Villám, az Új Genezis istenei (pl. Orion, Lightray, Highfather), valamint a Szuperlégió néhány tagja (Saturn Girl, Chameleon Boy, Cosmic Boy).

Természetesen további fontos cameok is előfordulnak; Livewire eredettörténete mellett más DC-karakterek "születését" is feldolgozták:



Kyle Rayner a Daily Planetnél grafikus, emellett amatőr képregényrajzoló, és Jimmy Olsen haverja. Egy napon idegen űrhajó zuhan le a Földön, melynek egyetlen utasa a haldokló Abin Sur, a Zöld Lámpás Alakulat tagja, aki utolsó erejével még lehúzza a gyűrűjét, hogy az találja meg az utódját. A gyűrű Kyle-t választja, akiből így szuperhős válik, és első összecsapására nem is kell sokat várnia; az újdonsült Lámpásra és Supermanre vár a feladat, hogy megállítsa a gonosz Sinestrot, aki a gyűrűt akarja. A csata folyamán Rayner nekivágódik egy repülőgépnek, melynek oldalán látható egy név - Hal Jordan -, aki nem más, mint a következő (és talán a legismertebb) Zöld Lámpás.




Supergirl a Krypton testvérbolygójáról, a robbanás következtében szintén a megsemmisülés szélére sodródó Argoról való. Superman egy hibernáló kamrában talál rá a lányra, később pedig magával viszi a Földre, ahol unokahúgaként, örökbefogadó szülei házában rejti el. A lány képességei hasonlóak Supermanéhez, és bár "nagybátyja" óva inti a veszélyek miatt, mégsem bír ellenállni a késztetésnek, hogy maga is bűnüldöző és a bolygó védelmezője legyen.




Steel, azaz John Henry Irons a LexCorpnál volt tervezőmérnök, és vezetésével a cég kifejlesztett egy különleges páncélt, amely a rendőrség számára készült, ám az éles teszt során problémák merültek fel, és kiderült, hogy a páncélzat neurális interfésze függőséget alakít ki annak viselőjében. Mivel a cég megpróbálta eltussolni az ügyet, Irons kilépett, és saját erőből próbálta meg tökéletesíteni az eszközt. Ez sikerült is, és segített Supermannek, amikor az éppen Metalloval csapott össze. Steel később az Igazság Ligájának tagja lett.



Bár sokan gondolják a rajzfilmeket gyermeteg műfajnak, ez a sorozat sem kifejezetten a gyerekek számukra készült. Ennek főleg az az oka, hogy meglehetősen "akciódús", néhol erőszakos és véres, ill. arra is van példa, hogy valaki jól látható módon meghal.



Ez az illető nem más, mint Dan Turpin, Maggie Sawyer felügyelő társa, akit Darkseid öl meg bosszúból, miután Superman megakadályozza, hogy megszállja a Földet.


Noha szokás az Acélembert a nagy, kék cserkészfiúnak csúfolni túlzott jósága és idealizmusa miatt, Superman egyáltalán nem ilyen, és persze nem is az az istenszerű figura, amire az átlagember a képességei alapján gondolna. Ami azt illeti - szupererő ide, hőlátás oda -, elég egyszerűen legyőzhető, akár kryptonittal, akár úgy, hogy mások kerülnek közvetlen életveszélybe, így Superman azonnal a segítségükre siet, míg ez idő alatt a rosszfiúknak lehetőségük van eltűnni. Ám a legnagyobb fenyegetés mégis az, hogy bármikor élő fegyverré lehet alakítani, ami ellen gyakorlatilag nincs védekezés (hiszen a kryptonit sugárzását is fel lehet fogni ólommal).

A Sötétség ura egy alkalommal elraboltatta és agymosásnak vetette alá Supermant, aki így a fiának hitte magát, és "apja" nevében vezetett inváziós sereget a Föld ellen, és csak a véletlennek köszönhető, hogy a terv végül nem jött össze. Az igazi pusztítás nem is az volt, amit Superman fizikailag vitt végbe, hanem az a rombolás, amit az addig őbenne bízó emberek lelkében okozott.



A harmadik évadot - és egyben a sorozatot - záró dupla-epizód remekül alkalmazta ezt a drámai csúcspontot, hiszen a folytatásban elvileg arról lenne szó, hogy Supermannek vissza kell szereznie a belé vetett hitet és bizalmat, a feszültséget és várakozást pedig az adja, hogy vajon sikerült-e neki.

Az is dicséretes, hogy az írók ide tartogatták a Lois és Superman közötti csókot, ami szintén erős érzelmi töltéssel ruházza fel a jelenetet.

A másik ok, ami miatt ez a sorozat sem a gyerekeknek való, a finom erotika, amiben már a Batman TAS sem szűkölködött.



Itt is sok a női fő- és mellékszereplő (pl. rendőrök stb.), és persze jellemző, hogy szinte valamennyiük csinos és fiatal, miniszoknyát vagy keveset takaró ruhát visel, sőt Supergirl egy alkalommal ruha nélkül is látható (igaz, egy gép takarásában).


A zene természetesen a sorozat egész stílusához igazodik, vagyis sokkal derűsebb és "szuperhősebb", nem olyan sötét és borongó, mint a Batman TAS esetében, a főcímtéma pedig sokban hasonlít a John Williams által komponált Superman-aláfestéshez 1978-ból. (A főcím amúgy mindhárom évadban ugyanaz.)




A szinkronmunkában sok ismert színész kölcsönözte hangját a szereplőknek.



Tim Daly - Superman
Clancy Brown - Lex Luthor
Dana Delany- Lois Lane
Corey Burton - Brainiac
Michael Ironside - Darkseid
George Dzundza - Perry White
Lisa Edelstein - Mercy Graves

valamint



  • Joanna Cassidy - Meggie Sawyer
  • Ron Perlman - Jax-Ur
  • Malcolm McDowell - Metallo
  • Michael Dorn - Kalibak és Steel
  • Lori Petty - Livewire

továbbá William H. Macy, Brion James, Melissa Joan Hart, Jason Priestley, és persze Batman, Robin, Joker, Harley Quinn és a többi Batman TAS-szereplő a saját, ismert hangján szólal meg (Kevin Conroy, Mark Hamill stb.).

A sorozat alapján két, egész estés film készült:



A második évad három részét külön is megjelentették DVD-n The Batman Superman Movie: World's Finest címen.



2006-ban jelent meg egy önálló film, ami a sorozat alapján készült; címe: Superman - Brainiac Attacks.



Ahogy a Batman esetében, a Superman TAS alapján is elindult egy képregénysorozat Superman Adventures címen, ami a széria folytatásaként 66 számban jelent meg 1996 és 2002 között.

Ahogy a Batman TAS, úgy a Superman-sorozat sem a folyamatos kerettörténetre épül, de persze több rész is egymásból következik (pl. a Parazita létrejötte, és egy későbbi feltűnése, amikor a rendőrségnek segít stb.). 

E rajzfilmsorozat kapcsán is érdemes néhány részt külön kiemelni:



A Speed Demons című epizódban Superman és a Villám méri össze gyorsaságát egy jótékonysági rendezvény keretében. A feladat, hogy 25-ször megkerüljék a Földet, és a karjukra erősített GPS-követő jelei alapján dönti el egy zsűri, hogy ki is a világ leggyorsabb embere. Éppen erre az eseményre időzíti egy Weather Wizard nevű bűnöző a debütáló akcióját, így a két szuperhősnek meg kell szakítania a versenyt. A teljes rész megtekinthető itt.



Brave New Metropolis című részben Lois Lane egy kísérleti dimenziókapuról készít riportot a S.T.A.R. Labsnél. A teszt látszólag sikertelen, ám Lois felfedezi, hogy a portálon keresztül törött ablakokat lát, míg a kapu mellől nézve ugyanazon üvegtáblák sértetlenek. A nő egy alternatív idősíkba kerül, ahol az ottani Lois életét vesztette, ezután Superman és Luthor kegyetlen, diktatórikus rendszert épített ki közösen. Loisnak nem csupán vissza kell jutnia a saját világába, de rá kell ébresztenie a "másik" Supermant, hogy számolja fel az uralmát. A teljes epizód megtekinthető itt.



A Knight Time című epizódban Batman eltűnik, helyette pedig Robinnak kell a gothami bűnözőkkel boldogulnia. Bruce Wayne gyanúsan viselkedik, semmi mással nem foglalkozik, csak egy rakéta felbocsátásával, ezért Supermannak kell a Denevérember helyére lépnie, és Robinnal együtt kideríteni, mi áll az ügy hátterében. A teljes rész megtekinthető itt.

Ahogy a Batman TAS, úgy a Superman - A rajzfilmsorozat is kiváló példa az Acélember legjobb kalandjaira, ugyanakkor komolyabban vették az alkotók a figurát és a történeteket, mint a nagy költségvetésű mozifilmek, ezért aztán a végeredmény is magasabb színvonalú. A cselekmény és a karakterek alaposabban ki vannak dolgozva, jól működnek a cross-overek is, így aki netán nem ismeri a Christopher Reeve-féle (vagy a korábbi) filmeket (és élőszereplős sorozatokat), az is remekül tud szórakozni a köpenyes hős izgalmas kalandjain.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése