2016. március 1., kedd

Így neveld a sárkányodat - tévésorozat

A DreamWorks csúcsra járatja a sárkányos franchise-át, hiszen nem csupán mozifilmeket készít Cressida Cowell regényei alapján (a harmadik részt 2018-ban mutatják be), de videojátékokat, képregényeket, és persze televíziós szériát is. Utóbbi eddig négy szezont ért meg, de várható a folytatás (mivel a történetet nem zárták le, a produkciót nem kaszálták el, a főszereplő hangját adó Jay Baruchel pedig egy ötödik és hatodik évadról is nyilatkozott).


A sztori az első és második film között játszódik. A kerettörténet szerint a Hibbant-sziget vikingjei elkezdenek megbarátkozni a sárkányokkal, ám eleinte nehezen megy az összeszokás, bár Hablaty és társai lelkiismeretesen gondozzák és tanítják az állatokat. Új fajtákat is felfedeznek, közben pedig különféle nehézségeket kell legyőzniük, például egy morcos vénembert, aki utálja a sárkányokat, de vadászokkal is összeakadnak.

A kerettörténet ellenére a cselekmény és a fordulatok meglehetősen egyszerűek, a karakterek nem sok személyiségfejlődésen mennek keresztül (az ikrek továbbra is lököttek, Takonypóc még mindig azt hiszi, hogy Astrid belé van zúgva, stb.), ráadásul eleinte a technikai színvonal is elmarad a moziban látottaktól; nyilván kevesebb (gép)időt és energiát fektettek az alkotók az epizódokba, meg hát persze a nagyfilmek miatt sem akarhatták ellőni az összes puskaporukat, így maradtak az inkább sablonosnak mondható megoldások.

A technikai nívó a harmadik szezonra kapja össze magát; kifinomultabbá válik az animáció, jóval szebbek a fizikai szimulációk (folyadékok, tűz, füst, stb.), és látványos akciójelenetekből is több akad, de például az a filmszerű látványvilág, ami a második filmre annyira jellemző volt, továbbra is hiányzik (ennyit számít, ha Roger Deakins, operatőr nem működik közre vizuális konzultánsként...).

A szinkronhangok zöme megegyezik a mozifilmekben hallottakkal: a már említett Jay Baruchel, továbbá America Ferrera, T. J. Miller, Christopher Mintz-Plasse, viszont pl. Gerard Butler (Pléhopofa) már sokba kerülhetett a produkciónak, így őt kihagyták, Mark Hamill viszont kevesebbért is vállalt megbízást, vagy ráért, hiszen őt hallhatjuk az egyik rosszfiú szerepében.

A Sárkányok: A Hibbant-sziget harcosai nem tesz sokat hozzá a filmekhez, szóval ennyi erővel akár ki is lehet hagyni, de azért némi betekintést mégis csak enged abba, hogyan barátkoztak meg a vikingek a sárkányokkal, de ne számítsunk mozis kidolgozottságra semmilyen téren.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése