2013. szeptember 12., csütörtök

Érdekességek és bakik 14.


Amikor James Cameron úgy döntött, hogy a valódi Titanic roncsáról is szeretne felvételeket a filmbe, nem akart tengeralattjáróból készült snitteket, ezért a fivére és a Panavision (filmes felszereléseket gyártó cég) kifejlesztett egy különleges, nyomástűrő kamerát, ami a 400 atmoszférás nyomást is kibírta. Ezzel az eszközzel csupán alig negyedórányi anyagot lehetett egyszerre felvenni, ezért Cameron készíttetett egy méretarányos modellt a Titanic roncsáról, hogy azon tervezhessék meg és gyakorolhassák be a különféle mélytengeri manővereket. Végül 12 merülésből sikerült megoldani az összes felvételt, a kamera pedig "szerepel" is a filmben.


A rajzos jelenet előtt Jack azt mondja Rose-nak, hogy feküdjön a díványra. Leonardo DiCaprio itt bakizott a szövegben ("Lie on that bed, uh I mean couch "- eredetileg csak annyi lett volna, hogy "Lie on that couch"), de Cameronnak annyira tetszett ez a spontán hiba, hogy benne hagyta a filmben.


200 millió dolláros büdzséjével a film többe került, mint az eredeti hajónak a megépítése (ami akkori árfolyamon 7,5 millió dollár volt, ami 1997-es árfolyamon 120-150 millió dollárnak felelt meg).



A film zárójelenetében, amikor Rose újra találkozik Jackkel, a falióra pontosan éjjel 2 óra 20 percet mutat, vagyis a Titanic elsüllyedésének időpontját.


Az Engedj be! különféle hangeffektusainak létrehozásához egészen hétköznapi zörejeket használtak: a harapáskor átszakadó bőr és hús egy szétszakadó virsli volt, míg a vérszívást joghurt kortyolgatásával imitálták.


Bár a cselekmény Stockholm külvárosában játszódik, a forgatás Luleåban volt (Észak-Svédország), hogy mindig megfelelő mennyiségű havas táj és hideg idő "álljon" a filmesek rendelkezésére.


Noha a svéd filmben többször is, az amerikai feldolgozásban sosem látni a fiú anyjának arcát.


Az amerikai verzióban az Abby segítőjét játszó színész, Richard Jenkins ötlete volt, hogy a karakter a gyilkosságoknál fekete műanyag zsákot húzzon a fejére.


Az 1954-es, első, japán Godzilla alapötletét a japán producer, Tomoyuki Tanaka találta ki, miután nem jött össze egy japán-indonéz filmprojekt, ami arról szólt volna, hogy egy halászhajó túl közel kerül egy amerikai kísérleti atomrobbantáshoz, és a legénységet sugárszennyezés éri (ez az eset a valóságban is megtörtént amúgy).


Annyira bonyolultnak bizonyult a történet, hogy a japán filmipar történetében először képes forgatókönyvet, azaz storyboardot rajzoltak.


Godzilla jellegzetes üvöltését állítólag egy a gyártó stúdió, a Toho Films előtt álló fémkerítés rozsdás kapujának nyikorgása szolgáltatta.


A Godzilla-elnevezés a japán gorilla és bálna szavakból ered (gorira + kujira = gojira). Eredetileg vízi szörny lett volna, de Tanaka később úgy döntött, hogy a lény inkább dinoszaurusz-szerű legyen.


Amikor a Kick-Assben Hit-Girl megmenti Kick-Asst, Big Daddy egy Claudia Schiffert ábrázoló óriásplakát előtt áll, onnan fedezi a lányát egy távcsöves puskával. Schiffer a film rendezőjének, Matthew Vaughnnak a felesége.


Amerikai család- és gyermekvédő szervezetek fel voltak háborodva azon, hogy a 11 éves Hit-Girl milyen rondán beszél, de fura módon azzal nem volt gondjuk, hogy a kislány hány embert öl meg a filmben.


Amikor a Frank le akarja lőni Hit-Girlt, azt mondja: "Time for a family reunion.", holott elvileg nem tudja, hogy a korábban megölt Big Daddy és a lány rokonok.


Az egyik jelenetben, ahol Dave a Macbookját használja, jól láthatóan nem ég az Apple-logó a hátoldalon, holott az ilyen laptopokon működés közben világítania kéne az almás emblémának.


A Kick-Ass 2-ben Jim Carrey több, saját ruháját használta fel Csillagsáv Ezredes jelmezéhez.


Amikor Mother Russia egy fűnyírógépet hajít az egyik rendőrautóba, a gép kései halálra sebzik a rendőröket, ez a fajta fűnyíró azonban nem automata, így csak úgy tud működni, ha folyamatosan lenyomva tartják a gombját.


Az Amerikai pszichó rendezője többféle instrukcióval is ellátta a nyomozót alakító Willem Dafoe-t, amikor Batemannel beszél: 1. tudja, hogy ő a gyilkos, 2. nem tudja, hogy ő a gyilkos, 3. sejti, hogy ő a gyilkos. A színész háromféleképp is eljátszotta a jeleneteit, így a vágás során a közönség nem tudhatta, hogy a nyomozó ténylegesen mit gondol Batemanről.


Christian Bale ugyanazt a reggeli rutint követte a forgatás során, amit Bateman elmond a film elején:
"Számomra fontos, hogy ápoljam magam egy kiegyensúlyozott diétával és szigorú edzésprogrammal. Reggelente, ha az arcom túl püffedt, jeges pakolást rakok rá, míg felüléseket végzek. Most már ezret is bírok. Miután leveszem a pakolást, testápolót használok. A zuhanyozáshoz vízalapú tusfürdőt, utána pedig mézes-mandulás bőrradírt használok. Természetesen külön az arcbőrre valót is. Ezután felteszem a mentolos arcmaszkot, amelyet 10 percig magamon hagyok, míg befejezem a napi előkészületeket. Mindig kis alkoholtartalmú arcszeszt használok, mert az alkohol kiszárítja a bőrt, amitől idősebbnek látszol. Ezután hidratálókrémet, szemránckrémet és a végső védő- ápolóréteget teszem fel."


A sorozat első szezonjában Spartacus összebarátkozik a szőke harcossal, Varroval. Andy Whitfield és Jai Courtney a valóságban is remekül kijött egymással, ami alakításukra is nagyban rányomta a bélyegét.


Varro sorozatbeli halála után Spartacus egyszer sem mosolyodik el a fennmaradó epizódokban.


Bár igen sokszor hangzik el rá utalás, Spartacus valódi neve egyszer sem hangzik el a szériában.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése